A 4 fő trend a skandináv stílusú lakberendezésben

A 4 fő trend a skandináv stílusú lakberendezésben

Mit kell tudni a skandínáv stílusról?

A skandináv lakberendezés egy olyan dizájnstílus, amely az északi országokból, Svédországból, Norvégiából és Dániából származik. Minimalista, egyszerű és funkcionális esztétika jellemzi. A skandináv dizájnt a régió természeti szépsége és a kényelmes kialakítás igénye ihlette: letisztult terek a zord, hideg éghajlaton.

Gyakran természetes anyagokat, például fát, gyapjút és pamutot használnak a meleg és hívogató légkör megteremtésére, majd ezeket az anyagokat letisztult vonalakkal és semleges színpalettával kombinálják, amelyek jellemzően fehér, szürke, bézs és lágy pasztell árnyalatokat tartalmaznak.

A skandináv lakberendezés gyakran természetes fényt, nyitott tereket és a zsúfoltság elkerülését foglalja magában, hogy mindig a nyugalom és a kikapcsolódás érzetét keltse otthonunkban.

 

Trend #1: Minimalizmus és egyszerűség

A minimalizmus a lakberendezésben olyan tervezési stílust jelent, amelyet az egyszerűség, a letisztult vonalak és a felesleges elemek hiánya jellemez. A funkcionalitásra és a praktikumra összpontosít, nem pedig a díszes vagy túl dekoratív elemekre.

Gyakran semleges színpalettát tartalmaz, amely a fehér, szürke és bézs színekre helyezi a hangsúlyt. Természetes anyagokat, például fát és követ gyakran használnak a tér textúrájának és melegségének növelésére. Az általános cél egy tiszta, letisztult hangulat és megjelenés megteremtése, amely egyaránt nyugtató és hívogató.

A minimalista lakberendezést gyakran a skandináv dizájnhoz kötik, mivel az alapelvek nagy részben megegyeznek. A minimalizmus más tervezési stílusokkal is remekül funkciónál, mint például a modern, a kortárs vagy akár a hagyományos lakberendezési irányzatok.

Nappali részletfotója vázával, függőlámpával, vizeskancsóval és pohárralMárvány asztalon különböző márvány dekorelem, világos színű fal előtt

Ha minimalista stílusú otthont szeretnél:

  • Használj semleges színpalettát: válassz olyan színeket, amik a fehér, szürke és bézs árnyalatait tartalmazzák. Kerüld a merész vagy élénk színek használatát.
  • Válassz egyszerű, letisztult vonalvezetésű bútorokat: A díszes vagy dekoratív bútorok helyett használj egyszerű és praktikus darabokat.
  • Kerüld a zsúfolt tereket: A minimalista lakberendezés lényege, hogy tiszta, letisztult megjelenést hozzon létre. Ennek elérése érdekében próbáld csökkenteni a terek zsúfoltságát, és szabdulj meg a felesleges tárgyaktól. Gondold át a tárolási megoldásaidat, használhatsz például kosarakat, rekeszeket, ládákat és több polcot,  hogy a rendezettség megtartása mellett ne legyen minden szem előtt.
  • Használj természetes anyagokat: A természetes anyagok, például fa, kő, márvány és gyapjú melegséget és mélységet teremt. Ezek az anyagok segíthetnek hangulatos, kényelmes légkör kialakításában, miközben megőrzik a minimalista megjelenést.
  • Használj egyszerű, de funkcionális dekorációt: A túl díszes elemek helyett válassz egyszerű, praktikus kiegészítőket, például vázákat, kosarakat és gyertyákat. Segítenek abban, hogy egyéniségedet megjelenítsd otthonodban anélkül, hogy túlterhelnéd a teret.

A lakberendezési minimalizmusnak számos előnye van, többek között nyugodt és pihentető légkört teremt. A terek lebontásával és leegyszerűsítésével békésebb környezetet hozhatunk létre, amely tökéletes a kikapcsolódásra. A kevesebb dekorelem miatt könnyű karbantartani: kevesebb a por, a takarítás egyszerűbb, ami jelentős időmegtakarítást jelenthet. A kevesebb kiegészítő miatt a lakberendezési költségeken is spórolhatunk. Érdemes néhány kulcsfontosságú darabra összpontosítani, és kiváló minőségű, időtálló tárgyakba befektetni, így gyönyörű és stílusos teret alakíthatunk ki anélkül, hogy vagyonokat költenénk.

A minimalista lakberendezést időtlen esztétika jellemzi, amely nem kötődik semmilyen konkrét irányzathoz vagy stílushoz. Soha nem megy ki a divatból, és az elkövetkező években is friss és modern marad. Ezen túl a tervezési stílusok széles skálájához illeszthető, legyen szó modern, kortárs, tradicionális vagy akár bohém esztétikáról: a minimalizmus könnyedén integrálható.

 

Trend #2: Természetes anyagok és textúrák

A skandináv lakberendezési stílusban a minimalista megjelenés és egyszerűség mellett kifejezetten nagy szerepet kapnak a természetes anyagokból készült tárgyak és kiegészítők. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány népszerű alapanyagot:

  • Fa: A fa népszerű választás a skandináv lakberendezésben, mivel melegséget és textúrát kölcsönöz a térnek. Gyakran használják padlóburkolatokhoz, bútorokhoz és dekorációs díszítésekhez, például vázákhoz vagy tálcákhoz.
  • Gyapjú: A gyapjú szintén elterjedt anyag, mivel egyszerre praktikus és stílusos. Használhatjuk például takarókhoz, szőnyegekhez és párnákhoz, hogy puhaságot és kényelmet biztosítsanak.
  • Pamut: A pamut egy természetes anyag, mely népszerű a skandináv lakberendezésben könnyedsége és légáteresztő képessége miatt. Gyakran használják ágyneműk, törölközők és más textíliák készítésére.
  • Vászon: A len többek között tartósságáról és sokoldalúságáról ismert. A skandináv lakberendezésben elterjedt textúrája és nyugodt, hétköznapi jellege miatt. Általában függönyökhöz, párnahuzatokhoz és konyhai textilekhez használják.
  • : A kő szintén egy természetes anyag, mely közkedvelt a skandináv lakberendezésben tartóssága és felülete miatt. Padlóburkolatokhoz, munkalapokhoz és dekoratív díszítőelemekhez, például vázákhoz és tálakhoz alkalmazzák.

Bész színű kanapén három díszpárna a barna árnyalataibanFa kisasztalon egy kaspó virággal, mellette törölközők lógnak

 

Bátran mixeld és párosíts a különböző anyagokat, így valódi mélységet hozhatsz létre a helységben. Például párosíthatsz egy fából készült dohányzóasztalt gyapjú takaróval és pamutpárnával, ezzel egységes megjelenést biztosítva. Válassz természetes anyagokból készült minőségi kiegészítőket - ezek általában tartósabbak, mint a szintetikus alternatívák. Ezen felül megadhatod velük otthonodnak az utolsó simítást: egy váza, kosár vagy díszpárna kis érdekességet csempészhet a térbe anélkül, hogy túlzsúfolná azt.

A természetes anyagokat és textúrákat általánosságban még inkább feldobják a természetes fényforrások, ezért próbálj meg minél több ablakot kialakítani, lehetőség szerint világos színű függönyökkel, hogy ezáltal több fényt engedj be a helységbe. A felsorolt alapanyagokból készült funkcionális tárgyak, például szőnyegek, takarók vagy párnák alkalmazása úgy adhatnak valódi melegséget a térnek, hogy közben megőrzik a minimalista megjelenést.

Télikertben nagy fehér padlóvázák, fa padon díszpárnákSzürke kanapé párnákkal, az előtérben fa asztal márvány dekorációkkal

Trend #3: Meleg, semleges színek

A meleg, semleges színek lakberendezésben való használata számos előnnyel jár, éppen ezért népszerű technika: egységes megjelenést teremthetsz velük, nyugtató hatásúak, sokoldalúak és időtállók, valamint melegséget és mélységet adnak a térnek. Segítségükkel kényelmes és stílusos teret alakíthatsz ki - vegyük sorra a legnépszerűbbeket:

  • Fehér: A fehér klasszikus választás a skandináv lakberendezésben, mivel tiszta és friss megjelenést kölcsönöz, és segít visszaverni a fényt. Leginkább falakon, bútorokon és dekorációs elemeken jelenik meg, összefüggő és letisztult megjelenést hoz létre.
  • Szürke: A szürke egy másik népszerű szín az északi kultúrákban, mivel sokoldalú, és sokféle hangulatot és atmoszférát teremthetünk vele. Párosítsd fehér vagy fa tónusokkal a még hansúlyosabb hatásért.
  • Bézs: A bézs egy meleg, semleges szín, melynek legfőbb feladata, hogy melegséget és mélységet adjon a térnek. Hasonlóan a fehérhez gyakran használják falakon, padlókon és bútorokon, de akár dekorációs elemeken is. 
  • Lágy pasztellszínek: A lágy pasztellszínek, például a halványkék, a rózsaszín és a zöld szintén rendkívül elterjedt a skandináv lakberendezésben. Kiválóan alkalmasak arra, hogy egy kis színt vigyünk a tébe anélkül, hogy túlterhelnénk azt. Legtöbbször kiegészítő tárgyakon bukkannak fel, például párnákon, szobrokon és egyéb dekorációs tárgyakon - tökéletes megoldás, hogy egy kis szeszélyt és egyéniséget adj a kompozíciódhoz.

 

Fehér fal előtt fehér asztal és szék, a falon fekete dekor képpelBézs színű fürdőszobai felszerelések

Készen állsz becsempészni ezeket a színeket otthonodba? Következzen néhány tipp, hogyan tedd meg!

  • Használj egységes színpalettát: Az harmónikus megjelenés érdekében válassz ki egy színpalettát, amely néhány meleg, semleges színt tartalmaz, és vezesd végig az egész lakásban.
  • Használj színblokkolást: A színblokkolás egy olyan technika, amelyben kontrasztos színeket használunk a vizuális érdeklődés és az egyensúly megteremtésére egy adott térben. Ezt például úgy teheted meg, hogy az egyik falat más színűre fested egy adott szobában, mint a többit, vagy egy semleges színre festett helységben élénk díszítéseket használsz.
  • Szövet használata: Ha további mélységet szeretnél adni a térnek, javasoljuk különböző szövet-elemek beépítését az otthoni dekorációba. Ez történhet texturált szövetekkel, például gyapjúval vagy vászonnal, vagy texturált huzatokkal a bútorokon és egyéb dekorációs tárgyakon.
  • Színek használata területek meghatározásához: A színeket használhatod különböző területek meghatározására is egy helységen belül. Például egy amerikai konyhás nappali esetében alkalmazhatsz egy színt a nappali és egy másikat a konyha falán, hogy egyértelműen elkülönüljön a két terület.
  • Használj pezsgő színeket: A meleg, semleges színek remekül párosíthatók élénk színekkel is, amikkel érdekességet, figyelmet és egyediséget kölcsönözhetsz a térnek. Leggyakrabban ezek párnákon, műalkotásokon és egyéb díszítőelemeken jelennek meg.

Ezekkel a tippekkel könnyedén beillesztheted otthonodba a skandináv stílusra jellemző színeket!

Világosbarna színű eszközök egy szürke takarónSzürkés fal előtt egy bézs színű kanapé, mellette kisasztal, azon szürke dekoráció

Trend #4: Funkcionalitás és praktikum

A lakberendezésben a funkcionalitás és praktikum egy olyan tér kialakítására és elrendezésére utal, amely elsősorban a használati előnyökre összpontosít, nem pedig az esztétikára - a hansúlyt az egyszerűségre és a könnyedségre helyezve.

Íme néhány példa a funkcionális és praktikus lakberendezési darabokra:

  • Multifunkcionális bútorok: A több célra használható bútorok, mint például a fiókkal rendelkező dohányzóasztal vagy az ülőgarnitúraként és asztalként is használható pad praktikus választás egy helytakarékos és funkcionális otthonba.
  • Rejtett tárolóhelyek: A rejtett tárolást kínáló darabok, mint például a levehető tetejű üvegek vagy a rejtett rekeszekkel rendelkező könyvespolcok praktikus választást jelentenek a rendezettség kialakításához.
  • Állítható fényforássok: Az állítható világítással, mint például állólámpákkal vagy a fényerő-szabályozó kapcsolókkal ellátott fali lámpákkal sokféle hangulatot lehet teremteni egy térben, mindenképpen ajánljuk ezek használatát.
  • Sokoldalú dekoráció: Az olyan dekorelemek, amelyek többféle célt szolgálnak, mint például a gyűjtőedényként vagy dekorációs tárgyként használható díszüvegek, praktikus választás az otthoni dekorációdhoz.
  • Ergonómikus bútorok: Az ergonómiát szem előtt tartva tervezett bútorok, mint például a deréktámaszos székek vagy az állítható magasságú íróasztalok, funkcionális és praktikus megoldás a kényelmes és rendezett tér kialakításához.

 

Fehér üveges vitrin dekortárgyakkalFa iróasztal szürke fal előtt, mellette kosárban térképek

A letisztult vonalvezetésű bútorok és dekorációs elemek, amelyek könnyen használhatók és karbantarthatók egyúttal alkalmasak egy olyan elrendezés létrehozására is, melyben könnyű mozogni.

A megnövelt tárhelyek kialakításával javítani tudjuk a szervezettséget, míg az ergonómikus bútorok és állítható világítás a kényelmet, komfortérzetet növelik. Funkcionális és praktikus darabokat beépítésével olyan teret hozhatsz létre, amely rugalmas és alkalmazkodik a változó igényeidhez: például egy dohányzóasztal tárolóval többféle célra használható.

 

Összefoglaló

Összességében 2023-ban is a skandináv lakberendezés fő trendjei közé tartozik a minimalizmus, a természetes anyagok és textúrák használata, a meleg, semleges színek, valamint a funkcionalitásra és praktikumra való összpontosítás. Ezekre fókuszálva kényelmes és stílusos teret hozhat létre, amely megfelel a Te és családod igényeinek.

Alakítsd át otthonod a fenti pontok szerint, garantáltan nem fogod megbánni!

További inspirációra van szükséged?

Kövess minket Instagramon és Facebookon, ahol sok-sok képet, videót és berendezési ötletet találsz, vagy irakozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le az újdonságokról!

Vissza a blogba

KERESD MEG KEDVENCEIDET A Nappali KOLLEKCIÓNKBÓL!

1 / 8