Karácsony skandináv módra

Karácsony skandináv módra

A skandináv karácsony hallatán leginkább a letisztult, egyben meghitt enteriőrökre, a hatalmas havas erdőkre, a rénszarvasokra és a manókra gondolunk.  A skandináv dizájn és életstílus a hidegebb hónapokban, különösen karácsony táján még inkább előtérbe kerül egyedülálló hagyományainak, finom ételeinek és hangulatos légkörének köszönhetően.

Ha szeretnél becsempészni egy kis északi életstílust az ünnepi időszakba, akkor olvasd el az alábbi tippeket, titkokat és inspirációkat. Elmerülünk a skandináv karácsony varázslatos világában, feltárjuk gazdag történelmét és azt, hogyan ünneplik ma.


Skandináv tradíciók

A skandináv karácsonyi hagyományok évszázados múltra tekintenek vissza, pogány és keresztény hatásokkal. A "Yule log", vagyis fatörzs sütemény például az ősi téli napforduló ünnepére vezethető vissza, míg a karácsonyfa a 18. században vált népszerűvé.

Minden skandináv országra jellemző, hogy a karácsonyi ünnepségek nem csak néhány napig tartanak - a legtöbb régióban december 13-án, Szent Luca napján kezdődik az ünneplés. Minden országnak megvannak a maga egyedi szokásai, de egy dolog állandó - a melegség és az összetartozás.

A skandináv karácsonyi hagyományok lehetőséget adnak a meghittségben és szeretetben töltsük az időre azokkal az emberekkel, akiket szeretünk. Ez egyúttal a sötétség felett győzedelmeskedő fény visszatérésének ünneplése is.


Ünnepi ételek és italok

A skandinávok az ünnepi időszakban számos ízletes ételt fogyasztanak. Az egyik ilyen hagyományos étel a "Risengrynsgrøt" (rizspuding), melyet melegen, cukorral és fahéjjal meghintve fogyasztanak, általában egy pohár piros, gyümölcsös alkoholos ital kíséretében a meleg tűz körül.

A "Janssons frestelse" (burgonyás-szardellás ragu) is kihagyhatatlan. A receptet először 1940-ben adták ki, és hamarosan a svéd karácsonyi vacsoraasztal klasszikusává vált. Ma már annyira népszerű, hogy nélküle egyetlen karácsonyi asztal sem lenne teljes.

Ne feledkezzünk meg a süteményekről és a sáfrányos kiflikről sem! Norvégiában hagyományosan hétféle karácsonyi süteményt szoktak sütni, és ezt sokan még ma is megteszik.


Karácsonyi vásárok

A skandináv ünnepi időszakban is elengedhetetlen a karácsonyi vásárok látogatása. Varázslatos dolog a gyönyörű kézműves termékekkel és finomságokkal teli fabódék között sétálgatni, belélegezni a karácsonyi fűszerek meleg illatát, és élvezni az ünnepi zenéket, megkóstolni az ünnep hagyományos ízeit. A világ legjobb karácsonyi vásárai közül több is az északi városokban, Koppenhágában és Osloban vannak. De sok kisváros és falu is szervez magának saját vásárt.

A skandináv karácsonyi törpék

A kis skandináv karácsonyi törpék az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak.  Ezek a nisserek - ahogy Norvégiában hívják őket - a gazdaságok pajtáiban és melléképületeiben élnek, és vigyáznak az állatokra. Általában félénkek és szelídek, de ha felmérgesítik őket, rosszalkodhatnak, vagy akár kárt is tehetnek az állatokban. Ezért karácsony estéjén köszönik meg a munkájukat a kedvenc ételükkel, a zabkásával melyet sok vajjal tálalnak és az istálló előtt hagyják nekik.



Mi jellemző a dekorációkra?

A skandinávok egyszerű, mégis gyönyörű díszekkel díszítik otthonaikat. A színvilág jellemzően arany, fehér és zöld, ami ünnepi és időtlen hangulatot teremt.
A természetes anyagokból készült dekorációk fontos szerepet töltenek be - a fenyő vagy rattan koszorúk, a tobozok és makkok és a vázában elhelyezett faágak gyakori kiegészítők. 

A kézzel készített díszek, csillagok és az egyszerű, papír karácsonyi díszek már évek óta népszerűek, gyakran találkozhatunk hajtogatott csúcsdísszel és hópehely formájú karácsonyfadísszel.

A gyertyák a skandináv élet elengedhetetlen kellékei. Gyűjtsünk össze különböző méretűeket és rendezzük el egy asztalon, a komódon vagy az ablakpárkányon, hogy meghitt hangulatot teremtsünk.
A színvilág jellemzően arany, fehér és zöld, ami ünnepi és időtlen hangulatot teremt.

A skandinávoknál is karácsony legalapvetőbb dísze a karácsonyfa, mely általában elegáns, letisztult díszekkel van dekorálva, vagyis minden a lágy tónusok körül forog.

A fények szintén fontos szerepet játszanak a skandináv karácsonyi dekorációban - ha lehet, inkább fehér vagy melegfehér színekben.

Használjunk sok - valódi vagy akár mű - zöldet koszorúk, füzérek és mindenféle formájú és méretű karácsonyfák formájában.


Az igazi fenyőfa illata

A skandinávok karácsonykor előnyben részesítik az igazi fenyőfát, az erdő friss illatával és a valódi tűlevelek érzetével. A karácsonynak semmihez nem fogható, különleges illata van. Ennek egyik eleme a tűlevelekből áradó fenyőillat. Meggyújthatunk akárhány illatos gyertyát, jöhet bármilyen illóolaj, de semmi sem fogható a fenyőfa friss fás és gyantás illatához.

Ha mégsem tudunk vagy szeretnénk igazi fát beszerezni, akkor elég egy darab fenyőfa ág is ahhoz, hogy behozzuk a természetet otthonunkba és nagyszerű illattal árasszuk el a belső teret.

Ki a friss levegőre

Skandináviában a "Velvære" (jólét) fogalma magába foglalja a természetbe való kimozdulást és a friss levegőn való sétát. A karácsonyi időszakban elkényelmesedünk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy más módon is gondoskodnunk kell a jólétünkről, és a természetben való tartózkodás csodálatos és kíméletes módja annak, hogy felfrissítsük a testünket és megnyugtassuk az elménket.


A skandináv karácsonyi hangulat megteremtése otthonunkban


Alakítsd át otthonod skandináv karácsonyi csodavilággá lágy világítással, hangulatos textilekkel és illatos gyertyákkal. Fedezd fel a "hygge" szellemét, és hagyd, hogy otthonod melegséget és meghittséget árasszon.


A skandináv stílusú karácsony megtervezésének alapja a letisztultság és az összetartozás. Fókuszáljunk a stílusos dekorációkra és a szeretteinkkel töltött minőségi időre.

Tehát a skandináv karácsony a hagyományok, a melegség és a varázslat harmonikus keveréke. A szokások eredetétől kezdve a finom ételekig van valami különleges ebben az ünnepi időszakban. 

Készen állsz, hogy átérezd a skandináv karácsony varázsát? Kezdd el az előkészületeket, gazdagítsd az ünnepeket egy csipetnyi skandináv bájjal, és tedd ezt az ünnepi időszakot különlegesebbé!
Vissza a blogba

KERESD MEG KEDVENCEIDET A Karácsony KOLLEKCIÓNKBÓL!

1 / 8